دلایل دعا برای امام زمان (عج) (22) : بخشش بی منت
شاید مادرها هم گاهی زحماتی که برای ما کشیده اند را به رویمان بیاورند. گاهی اوقات هم که حسابی کلافه می شوند احتمالاً شیرشان را حلالمان نمی کنند! در واقع خیلی سخت می شود کسی را پیدا کرد که در قبال کارهای خیری که انجام می دهد، منت نگذارد.
فکرش را بکنید؛ همین جانی که داریم، نمازی که می خوانیم، مسلمانی مان، شیعه بودنمان و انواع و اقسام نعمتهایی که داریم از امام حیّ زمان خویش داریم. آیا به یاد می آورید که امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) به خاطر آنها سر شما منت گذاشته باشد؟ شاید فکر کنید چون در دوران غیبت هستیم، امام نعمتها را به رخمان نمی کشد! امّا اینگونه نیست. در روایتی از امام صادق (علیه السلام) آمده است که امام عصر (عج)، در دوران حکومت خود، پس از تقسیم اموال، فرمان می دهد که در همه ی شهرها اعلام کنند اگر کسی مالی می خواهد به خزانه بیاید. از میان همه ی مردم، یک نفر به خزانه مراجعت می کند و خزانه دار، دامن او را پر از طلا و جواهر می کند. مرد که کمی دور می شود، از کارش پشیمان می شود و وقتی برای پس دادن مال بازمی گردد به او می گویند: «چیزی را که داده ایم، پس نمی گیریم.» (1)
این است، نحوه ی بخشش امام: بخشش بی منت. پيغمبر اکرم (صلي الله عليه وآله) فرمودند: «هنگام جدايي هاي زمانه و آشکار شدن فتنه ها و آشوبها، مردي خواهد بود که بخششهايش گوارا است.» (2)
شیرینی بخشش امام زمان (عج) از یک سو به خاطر بی منت بودنش است و از سوی دیگر، به خاطر در سختی و گرفتاری بودن یاران ایشان. امام صادق (ع) فرمودند: «اي ابراهيم! اوست که گرفتاري شيعيان را پس از سختي شديد و بلاي طولاني و ترس و جزع، فرج بخشد.» (3)
نمی دانم طعم یک نفس راحت کشیدن چگونه است، امّا می دانم همین نفسی را که می آید هم مدیون کسی هستم. کسی که شاید از دست ما، مدتهاست نفس راحت نکشیده است.
دعای این هفته:
شیخ طوسی، در کتاب خودش، دعایی را معرفی کرده است و سفارش نموده که هرکس خواست روز جمعه بر پیامبر (ص) و خاندان او (علیهم السلام) درود و سلام بفرستد، اینگونه عمل کند:
«اللّهم اجعَل صَلاتَکَ و صَلَواتِ ملائِکَتِکَ و رُسُلِک علی محمَّدٍ و الِ محمدٍ و عجِّل فَرَجَهُم» (4)
(خدایا درود و رحمت خود را و درود فرشتگان و رسولان خودت را بر محمد و آل محمد نثار کن و در گشایش کارشان شتاب فرما)
پی نوشت:
1. قندوزی، ینابیع المودة، ص 562؛ به نقل از صدر، محمد، تاریخ پس از ظهور، ص 466
2. بحارالانوار، ج 51، ص 82؛ به نقل از موسوی اصفهانی، محمد تقی، مکیال المکارم، نشر قائم آل محمد (ع)، ج 1، ص 161
3. کمال الدین و اتمام النعمه، ج 2، ص 335؛ به نقل از همان.
4. مصباح المتهجد، ص 384؛ به نقل از عرض نیاز به درگاه بی نیاز، موسسه ی موعود عصر (عج)، 1388، ص 109
پ.میعاد