دلایل دعا برای امام زمان (عج) (7) : رفتن امام به حج
وقتی دبیرستانی بودم، اسم مدیر مدرسه و معلم عربی مان، برای حج واجب در آمد. البته به خاطر غیبت 40 روزه ی معلممان در پوست خودمان نمی گنجیدیم ولی جوّی كه در مدرسه ایجاد شده بود، انقدر معنوی بود كه ناخودآگاه همه دلشان چنین سفری می خواست. یكی از چیزهایی كه هیچ وقت فراموش نمی كنم، این بود كه معلم عربی مان، دفتری به ما داد كه اسمهایمان را در آن بنویسیم و اگر دعای خاصی داریم در آن ذكر كنیم تا آنجا با اسم خودمان برایمان دعا كند.
این عرف همیشگی ماست كه كسی كه راهی حج یا زیارت عتبات می شود، با «التماس دعا» بدرقه می كنیم. امّا شاید برایتان جالب باشد كه مستحب است مردم برای كسی كه به حج می رود دعا كنند. (1) مخصوصاً كسی كه حج رفتن به عادت او بدل شده است. چرا كه فرشتگان برای چنین شخصی دعا می كنند.
امام صادق (علیه السلام) دلیل دعا كردن برای حاجی را چنین توصیف می كند:
«هنگامی که شامگاه عرفه شود، خداوند متعال دو فرشته را می فرستد که چهره های مردم را جستجو کند، پس هرگاه کسی که خودش را به حج عادت داده بود نیابند، یکی از آن دو فرشته به دیگری میگوید: فلان شخص در چه حال است؟ جواب میدهد: خدا بهتر میداند. پس میگوید: پروردگارا! اگر فقر مانع از آمدنش شده او را غنی گردان و اگر قرض دارد از او ادا فرمای و اگر بیماری سبب نیامدنش شده او را شفا بخش و اگر از دنیا رفته پس او را بیامرز و رحمتش فرمای.» (1)
در جهان، سه نفر بیش از همه ی مردم به حج رفته اند و بارها «حاجی» شده اند: حضرت الیاس (ع)، حضرت خضر (ع) و حضرت بقیه الله (عجل الله تعالی فرجه). دو نفر اول، یاوران و همراهان همیشگی امام عصر (ارواحنا له الفداء) هستند. امام رضا (ع) درباره ی حضرت خضر (ع) می فرمایند:
«خضرعلیه السلام از آب حیات آشامیده پس او زنده است و نمیمیرد تا در صور دمیده شود و البته او نزد ما میآید و بر ما سلام میکند، صدایش شنیده میشود ولی خودش دیده نمیگردد، و او هرجا که نامش به میان آید حاضر میشود، پس هر که از شما او را یاد کرد بر او سلام کند، او هر سال در مراسم حج ح:.7-:.8,:.8′!:.7-:.8):.77:..9!:.77:9