ديدن افراد نامحرم بدون حجاب اسلامى
آيا ديدن افراد نامحرم بدون حجاب اسلامي حرام است؟ اگر حرام است پس چرا تلويزيون فيلمهاي آنگونه نشان ميدهد؟
پاسخ:
نگاه كردن مرد به بدن زن نامحرم و زن به بدن مرد نامحرم، خواه با قصد لذّت باشد يا بدون آن حرام است، ولي نگاه زن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار كه معمولاً آن را نميپوشانند (مانند سر و صورت و گردن و مقداري از پا و دست) و همچنين نگاه مرد به صورت و دستهاي زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذّت نباشد اشكال ندارد.(توضيحالمسائل مراجع، ج 1، ص 416، مسأله 2433 رساله امام خميني؛، دفتر انتشارات اسلامي.)
قرآن مجيد درباره نگاه به نامحرم ميفرمايد:
1. “قل للمؤمنين يغضّوا من أبصـَرهم…”؛
2. “وَ قُل لِّلْمُؤْمِنَـَتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَـَرِهِنَّ…” (نور، 30 و 31)
به مردان و زنان مؤمن بگو: چشمهاي خود را از نگاه به نامحرمان فرو گيرند.
خداوند متعال آن گاه كه به مردان مؤمن اين چنين امر ميكند، ميفرمايد: اين براي آنها بهتر و پاكيزهتر است و آن گاه كه خطاب به زنان ميكند، ميگويد: اميد آنكه رستگار شويد؛ پس نگاه نكردن به نامحرم مقدّمه پاكيزگي و رستگاري است.
3. “يَعْلَمُ خَآئِنَهَ الاْ ئَعْيُنِ وَ مَا تُخْفِي الصُّدُورُ؛ (غافر، 19) او چشمهايي را كه به خيانت گردش ميكند ميداند و از آنچه در سينهها پنهان است با خبر است.”
غضّ، در آيه 30 و 31 سوره نور به معناي كم كردن و نقصان است؛ يعني مردان و زنان مؤمن بايد نگاه خود را كم و كوتاه كنند؛ يعني چشم خود را پايين اندازند؛ گويي كه از نگاه خويش كاسته و صحنهاي را كه ديدن آن ممنوع است، از منطقه ديد خود بكلي حذف كردهاند. آيه عموميّت دارد و بايد از تمام آنچه نگاه به آنها حرام است، چشم برگيرند.(تفسير نمونه، آيتالله مكارم شيرازي و ديگران، ج 14، ص 436.)
نگاه كردن به تلويزيون حكم عكس را دارد؛ يعني در مورد زناني كه آنها را نميشناسيم، نگاه كردن بدون شهوت حرام نيست ـ در مورد بيحجابي سريالهاي خارجي نيز چون معمولاً زنان اهل كتاب و يا كافر هستند، بدون شهوت نگاه كردن اشكال ندارد. در موارد مشكوك، احتياط بهتر است. پخش از صداو سيماي جمهوري اسلامي دليل بر اين نيست كه شنيدن و ديدن هر سرودي و فيلمي از سوي هر كسي مجاز باشد.