رزمندگان خراسانی، یاوران موعود (عج الله تعالی فرجه)
در شماره ی قبل پیرامون گروهی از یاوران حضرت مهدی(عج) به نام ” اصحاب ” صحبت کردیم ، در این شماره به ادامه بحث پیرامون گروه دیگری از یاران به نام ” گروه انصار” ، که مجموعه ای از یاوران حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه می باشند که پس از ظهور به حمایت حضرت می شتابند ، صحبت می کنیم .
گروه انصار چه کسانی میباشند؟
این گروه عبارتند از مجموعه یاورانی که پس از ظهور به حمایت از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میشتابند و به سپاه آن حضرت ملحق میشوند. این عده، شامل همه افرادی میشود که با آغاز قیام حضرت، دسته دسته برای یاری ایشان به پا میخیزند، و دعوت امام علیه السلام را لبیک میگویند.
این گروه، شامل سه دسته از نیروهایی هستند که به تدریج به سپاه حضرت میپیوندند :
دسته اول
کسانی هستند که در آغاز ظهور و اعلام خبر قیام حضرت در مکه، خود را به امام علیه السلام میرسانند و با ایشان بیعت میکنند. حضرت، پس از حضور و اعلام بیعت آنان، به قیام میپردازد و از مکه به سوی مدینه حرکت میکند.
دسته دوم
خیل عظیمی از مؤمنان و مشتاقانی هستند که با آغاز قیام حضرت، در میانه راه به سپاه امام مهدی علیه السلام میپیوندند و در رکاب او با دشمنان خدا میجنگند.
دسته سوم
نیروها و سپاهیانیاند که پس از قیام حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، از جاهای دور و نزدیک با هدف مقابله با لشکریان سفیانی و حمایت و پشتیبانی از حضرت مهدی علیه السلام، به سوی او میشتابند و به سپاه حضرت میپیوندند.
گروه انصار
مراد از انصار ـ چنان که اشاره شد ـ مجموعه نیروهاییاند که در آستانه ظهور یا همزمان با ظهور امام مهدی علیه السلام از مناطق مختلف قیام میکنند و برای یاری حضرت و مقابله با دشمنان ایشان، به پا میخیزند. این نیروها، بعضاً دارای سازماندهی ویژهای هستند که با انسجام خاص و تحت مدیریت افراد خاصی رهبری میشوند. اکنون به مهمترین این نیروها اشاره میکنیم :
رزمندگان خراسان
بر اساس روایات، از نیروهایی که هنگام ظهور، به حمایت از قیام حضرت به پا میخیزند، سپاهیان خراسانند که از ایران سازماندهی میشوند. سپاه اهالی خراسان که در روایات ناظر به ایران آن زمان است و تا مناطق ماوراءالنهر را شامل میشود، پس از ظهور حضرت مهدی علیه السلام با پرچمهای سیاه، به فرماندهی سید خراسان برای بیعت و یاری امام مهدی علیه السلام حرکت میکنند.
این، هنگامی است که امام عصر علیه السلام از مدینه به سوی کوفه حرکت کرده است. سپاه خراسانی، میان راه به حضرت مهدی علیه السلام میپیوندند و تحت فرمان حضرت، برای جنگ با سفیانی راهی کوفه میشوند.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرموده است :هنگامی که مشاهده کردید پرچمهای سیاه از سوی خراسان میآیند، با هر وسیله ممکن به سوی آنها بشتابید؛ هر چند مجبور باشید برای این کار روی برف و یخ سینه خیز بروید؛ چرا که خلیفة الله مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میان آن پرچمها حضور دارد. (مجلسی، ج 51، ص 82)).
سپاه شعیب بن صالح
از قیامهایی که در آستانه ظهور به وقوع میپیوندد، قیامی است که با فرماندهی چهره شاخصی به نام شعیب بن صالح برای مقابله با دشمنان امام مهدی علیه السلام و حمایت از حضرت صورت میگیرد.
مجاهد مردان یمنی
نهضت یمنیها به فرماندهی شخصی که در روایات از وی با عنوان «یمانی» نام برده شده، یکی از رخدادهای مهم و تأثیرگذار هنگام ظهور است. این نهضت ـ که در روایات، یکی از نشانهها و علائم حتمی ظهور یاد شده، بیش از همه مورد ستایش و تأکید قرار گرفته است.
مسأله قیام یمانی در آستانه ظهور حضرت مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف از نظر منبع شناسی، در منابع روایی شیعی منعکس شده و در منابع اهل سنت، روایاتی چند به صورت ناسازگار وجود دارد.
روایات موجود در منابع شیعی، وی را از جهات مختلفی توصیف کرده است.این روایات، اصل قیام یمانی را در هنگامی ظهور حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف، یک امر قطعی و مسلم میداند و تعداد این روایات نیز در حد استفاضه نقل شده است.
غیر از آنچه اشاره شد، گروههای دیگری نیز هستند که هنگام ظهور، برای یاری امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، از مناطق مختلف قیام میکنند و به لشکریان پیروز حضرت میپیوندند. این نیروها، از مناطق مختلفی مثل کوفه، شام، مصر و… به سوی حضرت به پا میخیزند.
در برخی روایات از این نیروها و مجموعهها، با عناوینی همچون : «ابدال»، «نجبا» و «عصائب» یاد شده است. (مجلسی، ج 51 )
آنچه اشاره شد، صرفاً نمونههایی از قیام عدالتخواهانهای بود که بر اساس روایات در هنگامه ظهور برای حمایت از قیام حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف رخ میدهند. البته این به معنای انحصار یاوران مهدی علیه السلام در هنگام ظهور در موارد ذکر شده نمیباشد.
بخش مهدویت تبیان
– منبع :
1- ابنبابویه قمی، ابو جعفر محمد بن علی، الخصال، ج 1
2- ابنبابویه قمی، ابو جعفر محمد بن علی، کمال الدین و تمام النعمه
3- ابن منظور، محمد، لسان العرب
4- حرعاملی، محمد بن الحسن، اثبات الهداة
5- دیلمی، ابو محمد، ارشاد القلوب
6- شیخ طوسی، ابوجعفرمحمد بن حسن، الغیبه
7 – صافی گلپایگانی، لطفالله، منتخب الاثر
8- طبرسی، فضل بن الحسن، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن
9- عاملی، محسن امین، اعیان الشیعه
10- عبدالباقی، محمد فؤاد، المعجم المفهرس لالفاظ القرآن الکریم
11- عروسی حویزی، عبدعـلی بن جمعه، نورالثقلین
12- عیاشی سمرقندی، محمد بن مسعود، تفسیرالعیاشی
مجله انتظار موعود، ش 29
بدون دیدگاه