سران بابيگري و بهائيگري
- بهدست: Admin
- دستهبندی: تاريخچه مكاتب
- برچسبها: باب, بابيت, بهائيت, بهاييان, بيت العدل, سران, شوقي افندي, شيرازي, صبح ازل, عباس افندي, علي, علي بهاء, محمد, ميرزا حسين, ميرزا يحيي
سران بابيگري و بهائيگري
1) ميرزا علي محمد باب شيرازي
ميرزا علي محمد ، فرزند ميرزا رضا بزاز در سال 1325 قمري در شيراز به دنيا آمد و بعد از تحصيلات مقدماتي ، در سال 1260 قمري به تحريک و تشويق پرنس دالگورکي (نماينده دولت روس) ادعاي بابيت و سپس ادعاهاي قائميت ، نبوت و خدايي کرد . سرانجام در 1264 قمري ، در مجلسي که وليعهد ، ناصرالدين ميرزا ترتيب داد در حضور علماي تبريز توبه نامه ي معروف خود را نوشت و در آن تمام ادعاهاي خود را صريح و واضح تکذيب و از شاه تقاضاي بخشش کرد . ميرزا علي محمد در سال 1266 به دنبال اغتشاش هاي مختلف در سطح کشور که به رهبري پنهان و آشکار خودش صورت مي گرفت به دستور امير کبير در تبريز اعدام شد .
القاب ميرزا علي محمد شيرازي: باب ، نقطه ي اولي ، حضرت اعلي ، ذات حروف سبع (صاحب هفت حرف ع- ل- ي- م- ح – م- د) علي قبل نبيل. (نبيل به حرف ابجد 92 بوده و برابر با کلمه محمد است ؛ پس علي قبل نبيل يعني علي محمد)
مهمترين آثار وي عبارتند از : تفسير سوره ي يوسف يا حسن القصص ، تفسير سوره ي بقره ، تفسير سوره ي کوثر صحيفه ي عدليه ، بيان فارسي ، بيان عربي .
2) ميرزا يحيي معروف به صبح ازل
ميرزا علي محمد فردي به نام ميرزا يحيي نوري را در کتاب خود به جانشيني خود برگزيد . (ميرزا علي محمد شيرازي، الواح خطي صفحه 5 به بعد) ميرزا حسين علي نوري بيش از 10 سال از برادر خود ميرزا يحيي که کارگردان نقشه هاي دولت روس بود تبعيت کرد سپس به هوس رياست افتاد ؛ عليه او شوريد و در کتاب خود به برادرش و جانشين ميرزا علي محمد لقب حمير (الاغ) داد. (ميرزا حسين علي نوري ، بديع/ 174) وي اعلام کرد که برادرش ميرزا يحيي به همسر ميرزا علي محمد باب تجاوز کرده و سپس او را در اختيار ديگران قرار داده است. (ميرزا حسين علي نوري ، بديع/ 379)
پس از آن ميرزا حسين علي با دسيسه ي پنهان دولت روسيه ادعاي پيغمبري و من يظهره اللهي کرد و از برادر خود جدا شد . پيروان ميرزا يحيي به ازلي و پيروان ميرزا حسين علي به بهايي معروف شدند . بر اثر اختلاف شديد ميان دو برادر دولت عثماني ميرزا يحيي را به جزيره ي قبرس و ميرزا حسين علي را به عکا تبعيد کرد .
3) ميرزا حسين علي بهاء
ميرزا حسين علي نوري معروف به بهاء الله فرزند ميرزا عباس معروف به ميرزا بزرگ نوري مازندراني بود . پدرش در دستگاه حاکم تهران سمت منشي گري داشت . ميرزا حسين علي در سال 1260 در زمره ي پيروان باب درآمد و به پشتيباني دولت روس ، بلواها و آشوب هايي را در کشور سازماندهي کردر.
آشوب خراسان ، بلوای بابل ، فتنه ي قلعه ي طبرسي ، آشوب زنجان ، واقعه ي ننگين بدشت و ايجاد زمينه ي توطئه براي ترور ناصرالدين شاه از جمله ي فعاليت هاي اوست . ميرزا حسين علي پس از اختلاف با برادرش ، خود را محور اصلي آيين جديد معرفي کرد و ميرزا علي محمد باب را مبشر خود دانست و با اين ادعا بهائيت را به راه انداخت .
القاب ميرزا حسين علي : بهاءالله ، جمال قدم ، جمال مبارک ، جمال ابهي ، من يظهره الله ، مالک وجود .
از جمله ي آثار او : يقان ، اشراقات ، اقتدارات ، اقدس ، ادعيه ي حضرت محبوب ، مبين و بديع .
4) عباس افندي
ميرزا حسين علي سفارش کرد که بعد از او دو فرزندش به ترتيب عباس افندي به لقب غصن اعظم و سپس محمد علي به لقب غصن اکبر جانشين او باشند .( ميرزا حسين علي نوري: ادعيه ي محبوب، صفحه 418) ولي پس از مرگ وي ، عباس افندي به مخالفت با برادر برخاست و شوقي افندي را که نوه ي دختري خودش بود بر خلاف وصيت پدرش به جانشيني خويش برگزيد . پيروان عباس افندي به نام ثابتين و پيروان محمد علي به نام ناقضين معروف شدند .
مقاله شخصي سياح ، مفاوضات ، خطابات در دو جلد مکاتيب در سه جلد و الواح وصايا از جمله آثار عبدالبهاء است .
5) شوقي افندي
چنان چه ذکر شد عباس افندي بر خلاف سفارش پدرش نوه ي دختري خود به نام شوقي افندي را به جانشيني خود معرفي کرد . آنگاه تاکيد ورزيد که تعداد جانشينان پدرش ، ميرزا حسين علي بهاء دو برابر جانشينان پيامبران اديان قبل يعني بيست و چهار نفر هستند .( عباس افندي، مفاوضات ، صفحه 46) نفر اول خودش و نفر دوم شوقي افندي (به لقب ولي امرالله و رياست دايمي بين العدل مرکز جهاني بهائيان در اسرائيل) و بيست و دو نفر ديگر پس از وي که در فرزندان ارشد از نسل شوقي ادامه مي يابد . در کتاب نظر اجمالي سدر ديانت بهائي (احمد يزداني : نظر اجمالي درديانت بهائي، صفحه 62) آمده است که از قضاي روزگار شوقي افندي عقيم بود و از وي فرزندي به وجود نيامد و بيست و دو نفر ديگر از جانشينان در صلب شوقي موفق شدند .
از جمله آثار شوقي کتاب قرن بديع در چند جلد است .
6) بيت العدل عمومي
پس از مرگ شوقي رهبري بهاييان بر عهده بيت العدل عمومي يا مرکز جهاني بهاييان در اسرائيل قرار گرفت که به رغم پيش بيني عبدالبها ، درباره رهبري بيست و چهارگانه در حال حاضر بدون رياست جانشينان پيش بيني شده به فعاليت مشغول است . بيت العدل ، مجمعي نه نفره است که با همکاري صهيونيسم ، انگليس ، امريکا و بعضي از دول غربي ، جامعه ي بهائيان را در جهان اداره مي کند و اعضاي آن عمدا امريکايي ، انگليسي ، اسرائيلي و بعضاً ايراني اند .
منبع : مهدویت و آخرالزمان
با سلام و خسته نباشيد
بدينوسيله از شما جهت بازديد و تبادل لينك با پايگاه جامع شناخت بهائيت، دعوت به عمل مي آيد.
موفق و پيروز باشيد
پايگاه جامع شناخت بهائيت